Gertrude Bell Hakkında Bilgi

Gertrude Bell Hakkında Bilgi


1868 yılında İngiltere'nin Durham County kentinde dünyaya gelen Gertrude Bell 3 yaşındayken annesini kaybetmiştir . Babası daha sonra yeniden evlendi ve üvey annesi ile büyüdü . İlk ve ortaöğretim Londra'nın çeşitli okullarında tamamladı . Oxford Üniversitesi'nde tarih okudu ve okulu 2 yıl gibi kısa bir sürede hem de birinci olarak bitirdi .

İran'da büyükelçi olan amcasının yanına 1892 yılında gitti . Daha sonra 3 kez dünya turuna çıktı . Günümüzde "Gertrude Tepesi" olarak  adlandırılan Alplerdeki tepede 1902 yılında arkadaşlarıyla birlikte 53 saat boyunca beline bağlı bir halatla sallanır vaziyette verdiği yaşam mücadelesini kazandı .

Kudüs'e Arapçasını geliştirmek için yaptığı bir ziyaret sırasında Arapları tanıdı ve onlara ilgisi artmaya başladı . Bu dönemde Arapların yaşam tarzını , o bölgelerin haritalarını ve arkeolojik özelliklerini tanıtan yazılar yazmaya başladı .

1905 yılında Konya'ya yaptığı bir gezi esnasında İngiltere'nin Askeri Konsülü Binbaşı Dick Doghty-Willie ile tanıştı ve aşık oldu . Aşık olduğu adamın 1915 yılında Çanakkale'de ülkesi ve milletini işgalden korumaya çalışan bir Türk askeri tarafından öldürülmesi üzerine Türk milletine kin beslemeye başladı .


Bir süre İngiltere'de kaldıktan sonra tekrar Ortadoğu'ya döndü ve Irak'taki antik şehir Babil'e gitti . İngilizlerin uzun yıllar politikalarına yön veren haritalar ve raporların hazırlanmasında aktif rol aldı . 1. Dünya Savaşı başlayınca da artık tamamen bir casus gibi faaliyetlerde bulundu . Meşhur ajan " Arabistanlı Lawrence "ın çok büyük bir ajan olmasında önemli katkı sağladı . Osmanlı Devleti'ne karşı isyan edebilecek ve işbirliği yapılabilecek Arap kabilelerini tek tek listeledi . İngilizler bu raporlar sayede hemen her yerde Osmanlı'ya karşı Arapları ayaklandırdı ve Mondros Ateşkes Antlaşması'na Osmanlı'yı mecbur bıraktı . Ve bu antlaşmadan kısa süre sonra Bell'e "Üstün Başarı Nişanı" verildi .

Irak'ı kurduran ve "Kral" unvanıyla "Faysal"ı tahta çıkaran Bell artık "Çölün Kraliçesi " olarak adlandırılıyordu . Artık görevini tamamlayan Bell 1926 yılında 58 yaşındayken yüksek dozda uyku ilacı içerek intihar etti . Bağdat'ta İngiliz mezarlığına gömüldü.


0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...