Ülkelerinden Göç Etmek Zorunda Kalan İnsanlar Ne Gibi Zorluklar Yaşıyor ?


Ülkelerinden Göç Etmek Zorunda Kalan İnsanlar Ne  Gibi Zorluklar Yaşıyor ?

Bir insanın  ana vatanından, yurdundan zorunlu nedenler ile ayrılması kadar üzücü bir şey yoktur . Çünkü hiçbir bir vatansever , doğup büyüdüğü ana yurdunu terk etmek  istemez  . Ama ne yazık ki savaşların olması , açlığın olması , felaketlerin olması vb. insanları ana yurdundan koparmak zorunda kalır . Ana yurdundan başka yerlere mülteci (sığınmacı) olarak gitmek zorunda kalan insanlar çok zorluklar yaşar . Yolculuk sırasında aç kalabilirler , üşüyebilirler , çocuklarına yiyecek bir yemek bulamayabilir , denizden geçerken boğulup  can verebilirler .

Göç sırasında çeşitli fiziksel ve psikolojik işkencelere, şiddete uğrayabilirler . Yeni geldikleri yerlere uyum sağlamada büyük sorunlar yaşayabilirler . Başka insanlara  fazla güvenemezler ve insanlara karşı  şüphe ile yaklaşır ve hep bir kaygı halinde olabilirler . Ülkelerindeki  sorunların , savaşların hala devam ediyor olması onları daha çok üzebilir . Kimileri  ana yurdunda ailesinden yakınlarını kaybetmiş olabilir , hala kayıp haberleri alıyor olabilir . Kimilerinin göç sırasında gözleri önünde  en yakınları ölebilir . İşte bu durumda o insanlar çok  büyük travmalar yaşayabilir . Ülkelerinde olan savaş esnasında üzerlerine bomba yağan çocuklar başka bir ülkeye gittiği zaman gece bir anda patlayan  bir sesi yine savaş oluyor zannederek korkabilir . Çünkü bunun en güzel örneğini  geçen yıl yaşadım.  Geçen yıl bir düğüne gittiğimde orada Suriyeli bir ailede vardı . Düğün zevkli geçsin diye dışarıda havai fişekler patlatıldığı esnada Suriyeli bir çocuğun hemen orada bulunan bir masa altına sığınması  içimi çok acıttı . Çünkü o yine üzerine bomba yağıyor zannetti ve bu olayı asla unutamam.

Göçmen kardeşlerimiz daha birçok sorunlar yaşar . Bize düşen de onlara sahi çıkmak ve gerçek bir insan olmak, insanlık görevimizi tam anlamıyla yerine getirmektir. Rahman ve Rahim olan Yüce Rabbimiz kimseyi vatanından ayrı koymasın ve  ülkemizin de birliğini, dirliğini, bütünlüğünü ve dayanışmasını bozmasın.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...