Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Bir insanın en kötü vasfı nedir ? diye bir soru sorulsa en başta verilebilecek cevaplardan birisi " önyargı " dır herhalde . Önyargı  bir insanı çok fazla tanımadan , yüzeysel bilgilere dayanarak o kişi hakkında kesin bir kanaate varmaktır . " Bundan bir şey olmaz , bu çocuk okumaz , bu okusa ne olacak vb. " daha birçok sözü bir insanı değerlendirirken rahatlıkla kullanabilmekteyiz . Ancak işler her zaman bizim zannettiğimiz gibi olmaz ve hiç beklemediğimiz insanların çok farklı yerlere geldiğine şahit oluruz .

" Ummadığın taş baş yarar " atasözü hiçbir ışık görülemeyen , ön yargı ile yaklaşılan , başarılı olabilmesine hiçbir ihtimal verilmeyen insanların ilerleyen zamanlarda büyük işler başarabileceği anlamına gelmektedir . Bu atasözünü en iyi özetleyen kişi belki de Albert Einstein ' dir . Çünkü o küçük bir bebekken kafasının çok büyük olması , konuşmayı ve okumayı çok geç öğrenebilmesi sebebiyle  " geri zekalı " olduğu yönünde şüpheler çok kuvvetliydi . Hatta sadece çocukken değil büyüdüğünde de üniversiteyi kazanamamıştı . Ama sonrası malum … Demek ki ummadığın taş baş yarar sözü böyle bir şey .


İnsanlara fırsat vermek gerekir . Ön yargılarla hareket edip kararlar vermek yanlıştır . Böyle yaparsanız belki ön yargı ile yaklaştığınız kişi kafanızı yarmaz ama öyle bir yerde karşınıza çıkar ki onunla ilgili sözlerinizden dolayı çok utanabilirsiniz  .

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...