Empati Nedir ?

Empati Nedir ?

Empati kavramı günlük yaşam içerisinde çok kullandığımız bir kavramdır . Bu kadar sık duyulan bir kavram olmasına rağmen yeteri kadar anlaşıldığı ile ilgili şüphelerim bulunmakta . Çünkü çoğu zaman empati kurduğumuzu iddia ettiğimiz durumlar aslına bakarsanız karşımızdaki kişiyle özdeşleştiğimizi gösteriyor . Yani empati ile sempati kavramlarının karıştırıldığını görmekteyiz .

Empati karşımızdaki insanın ne düşündüğünü ya da ne hissettiğini anlama çabasıdır . Dolayısıyla empati dediğimiz şey karşımızdaki üzgünse ondan daha da üzgün olmak ya da o sevinçliyse ondan daha da mutlu olmak değildir . Böyle bir durum empatinin mantığına aykırıdır ve ne bize ne de karşımızdakine bir fayda sağlar . Mesela karşımızdaki kişi arkadaşı ile tartışmış ve çok üzgün . Siz bu arkadaşınıza empati ile yaklaşırsanız onun hislerini anlamaya çalışır ve ona akıl vermek yerine sağ duyulu biçimde duygularını anlamasına yardımcı olursunuz . Ama empati ile değil de onunla özdeşleşerek yaklaşırsanız meseleye adeta "ateşe körükle gitmek" deyiminde olduğu gibi çok yanlış yaklaşabilirsiniz . Ona yardımcı olmak yerine daha büyük sorunlara neden olabilirsiniz .

Empati insanların bir birlerini anlaması , farklılıklara saygı duyabilmesi , farkına varamadan başkalarını kırmaması için son derece önemli bir özelliktir . En çok muzdarip olduğumuz bir konuyu hatırlatarak empatinin ne kadar önemli olduğu sorusunun cevabını size bırakalım .  Kendisine lakap takılması karşısında çok üzülen biri karşısındaki aynı duruma düştüğünde onu ne kadar anlar ?


0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...