Kuklacılık İle İlgili Kompozisyon

Kuklacılık İle İlgili Kompozisyon

Kukla  sahne gösterilerinde  kullanılmak amacıyla yapılan  ve insan eli ile hareket ettirilen insan , hayvan figürü  şeklinde ya da  soyut  biçimde olmaktadır . Gösteride herhangi bir işe yaramayan , kullanılmayan  oyuncak bebekler  kukla sayılmaz . Kuklalar iki veya üç boyutlu olabilir . Kuklanın çok çeşitleri bulunur . Çok küçük kuklalar da vardır , insan boyundan bile büyük kuklalar da vardır .

 Basit figürlerden çok detaylara kadar inen , çeşitli süslü kuklalar da vardır . Sopalı kukla , el kuklası , ipli kuklalar , tezgah altında yönetilen gölge kuklaları şeklinde birçok çeşitleri bulunur . Bunların içinde en büyük ustalığı gerektiren kukla ipli kukladır . Bu tip kuklalar  kontrol çubuklarına bağlı tel veya iplerle yukarıdan hareket ettirilir . Kuklacı hangi çeşit kuklayı kullanırsa kulansın fonla uyumlu giysiler giyer veya bir perde arkasına gizlenerek hareket etmeye devam eder . Bu özelliğinden dolayı kuklacılık  pandomim , dans gösterileri , tiyatro..vb )  farklı bir özellik gösterir . Kuklacılık geçmişi çok eskilere dayanmaktadır . Genelde büyü törenlerinde kuklacılık yapılırdı eskiden . Yazıyı bilmeyen ilkel insanların da kuklacılık yaptığına dair ispatlanmış bilgiler vardır . Kuklacılık Yunan , Eski Mısır Romalılar tarafından kullanılmış bir sanat dalıdır . Yirminci yüzyılda  kuklacılık  teknolojinin gelişmesi ile televizyonlar aracılığı ile,  yapılan etkinlikler ve gösteriler aracılığı ile  geniş kitlelere ulaşmıştır .


Kuklacılık ile ilgili çok yaratıcı çalışmalar yapılmaya başlanmıştır . Bu yüzden kuklacılık çok önemlidir . Kukla Anadolu'ya ise Orta  Asya'dan getirilmiştir .   Kuklacılık ülkemizde ise birkaç meraklı dışında fazla yapılmamaktadır .

1 yorum:

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...