Ne Oldum Dememeli Ne Olacağım Demeli Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Ne Oldum Dememeli Ne Olacağım Demeli Atasözü İle İlgili Kompozisyon

" Ne oldum dememeli ne olacağım demeli " atasözü insanların şimdiki hallerine bakıp hep böyle gideceğini düşünmek yerine ilerleyen zamanların onun başına neler getirebileceğini düşünerek ona göre davranmaları gerektiği anlamına gelmektedir . Özellikle zenginliği , başarıyı yakalayan ama kazandıkları kendisinde kibir oluşturan insanlar için bu atasözümüzün ibretlik bir durumu vardır .

Bazı insanlar nefislerini eğitemedikleri için , bazı değerlerimizi tam manasıyla kavrayamadıkları için maddi ya da manevi kazançlar elde ettikçe kibirlenmeye başlarlar . Zannederler ki bu devran hep böyle sürecek ve her zaman bu hallerini koruyacaklar . Ama mal mülk dediğimiz şey bir kıvılcıma bakar. Küçük bir kıvılcım senelerce biriktirilen , yığılan malı mülkü bir anda alıp götürür . İnsan mütavazı olmalı hayatın geçici olduğunu bilmeli , kazandıkça kibirlenmek yerine kazandıkça daha da alçak gönüllü olmalıdır . Nice zenginler yoksul düşmüş , nice yoksullar da çok zengin olmuştur . Hayatın kime ne zaman ne getireceği hiç belli olmaz . Bu yüzden atalarımız " güvenme varlığa düşersin darlığa " demişlerdir .


Zaman her zaman istediğimiz gibi olmaz . Kimi zaman varlık olur , kimi zaman da darlık olur . Varlık zamanı insanlara tepeden bakanlar şunu unutmamalıdır ki kibir insana hiçbir kazanç sağlamaz . Hayatın nasıl yaşandığı kadar nasıl biteceği de son derece önemlidir ve buna hazır olmak gerekir .

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...