İnsanlara fiziksel, zihinsel ve duygusal manada zarar veren maddelerin kullanımı her geçen gün artmaktadır. Zararlı maddelere örnek olarak sigara, alkol, uyuşturucu maddeler verilebilir.
Gençler özellikle ergenliğe geçiş aşamasında değişken duygular yaşadığı için bazen kendi başına kalmak ister. Bu tür duyguları yaşayan gençler kimsenin kendini anlamadığını düşünür ve yalnızlık hissine kapılır ve kendini anlayacak arkadaşlar aramaya başlar. Zararlı alışkanlıklara başlama da genelde bu dönemde olur. Bir gruba ait olma hissi ile kötü alışkanlıkları olanlarla arkadaşlık etme, yalnızlığa bağlı olarak kötü alışkanlıklara sığınma, büyüdüğünü ispat etme ve daha birçok sebeple gençler kötü alışkanlıklara müptela olmakta. Başlama şekli çok çeşitli nedenlere bağlı olsa da gençlere verdikleri zararlar tüm zararlı maddelerde ortak.
Zararlı alışkanlıklar ciddi fiyatlara satıldığı için gençleri bu maddeleri satanların kölesi haline getirmekte. Bu maddeleri alabilmek için gençler her şeylerini feda edebilmekte ve hırsızlık hatta cinayet gibi yollara bile sapabilmekte.
Zararlı alışkanlıklar gençlerin direk beyinlerine etki ederek onların sağlıklı karar verme, akıl yürütme, düşünme gibi becerilerini olumsuz etmektedir. Bu durum ülkemizin geleceği için önemli bir tehlikedir. Hem sağlık açısından sorunlu bireyler artacak hem de yetişmiş insan oranımız azalacaktır. Unutmamak lazım ki gençler bir ülkenin geleceğini oluşturur. Gençleri alkol, uyuşturucu bağımlısı bir milletin geleceği karanlık olur.
Gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için başta aileler ve okullar olmak üzere toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düşüyor. Çok küçük yaşlardan itibaren bu maddelerin zararları genç nesillere etkin bir biçimde anlatılmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder
YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...