Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol !

    İkiyüzlülük  diye çok kötü bir ahlak vardır. Riyakarlık olarak da tanımlayabileceğimiz bu huy insanlara önemli zararlar vermektedir.  Riyakarlık, insanın kendini olduğundan başka bir biçimde göstermesidir.  Demem o ki bazı insanlar kendisini karşısındaki insanın kişiliğine uygun olarak göstermeye çalışır. Tabiri caizse bir yerde nabza göre şerbet veren tiplerdir bu insanlar.

     Mevlana Celaleddin Rumi  bir öğüdünde "ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol " diyor.Kısacası bizlere ikiyüzlülük yapmamayı neysek öyle görünmeyi tavsiye ediyor.  İnsanın olduğu gibi görünmesi, göründüğü gibi olması başkalarını kandırmak gibi bir niyeti olmadığını; kendiyle barışık olduğunu, hayatından memnun olduğunu gösterir. Mesela bazı insanlar vardır etrafında zengin, varlıklı insanlar yaşıyorsa kendilerini zengin rollerine sokar konuşmaları hal ve hareketleriyle başka kültüre aitmiş gibi davranmaya çalışırlar.

     İnsanların olduğundan farklı görünmeye çalışmalarının  temelinde  eziklik duygusunun da önemli bir yeri  vardır. Çünkü insanlar kendilerinde kusur gördüklerinde başkalarına benzemeye çalışır, onların kötü bir taklidi olmaya başlarlar. Bu öyle bir hastalıktır ki bazen bırakın tek tek insanları bir milletin geneline bile yayılabilir.  Bu hastalık köklerine yabancılaşan başkalarının özentisi haline gelen toplumlarda görülür. Tıpkı "civciv yumurtadan çıkmış kabuğunu beğenmemiş" sözündeki gibi bir haldir.


     Hiçbirimiz rol yaparak " mış gibi yaşamaya " çalışmamalıyız. İnsan ne ise öyle göstermeli kendini. Olduğundan değişik bir kişiliğe bürünmeye çalışmak başkalarını aldatmaktan başka bir şey değildir. Bu tür insanlar başkalarını aldattıkları gibi en çok da kendilerini kandırırlar. Toplum da bu tür insanlara saygı duymaz ve bu gibi insanları kenara iter. Bu sebeple kendimizi olduğumuzdan farklı göstermeye çalışmamalıyız. 

5 yorum:

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...