Meslek Seçimi İle İlgili Düşüncelerim

    Meslek insanların hayatlarını idame ettirebilmeleri ve hem maddi hem de manevi bir doyum sağlayabilmeleri amacıyla yaptıkları işlerdir. Toplumda kıymet görmek ve saygınlık kazanabilmek için hepimizin bir meslek sahibi olması gerekir.

     Meslek seçimi ufak yaşlardan başlayarak  kafamızı kurcalamaya başlayan bir meseledir. Meslek seçiminde çocukluk yılları oldukça önemlidir. Çünkü bu çağlarda ilgi ve yeteneklerimiz biçimlenmeye başlar ve bu yetenekler yönünde  bir mesleğe gitmeye çalışırız. Meslek seçiminde en önemli husus kendi kabiliyetlerimizin ve ilgi alanlarımızın farkına varmaktır. Bunu başarabilebilen biri gelecekte mutlu olabileceği mesleği yapmayı başarabilir. Örneğin  hiç ilgi alanı olmaması ve yeteneği Bulunmamasına rağmen sırf toplumda kıymet  gören bir meslek diye veya çok para kazandırıyor diye bir meslek seçersek gelecek yıllarda bu meslek bize duygusal anlamda  doyum sağlamayacaktır. Böyle olunca da her gün kalkıp işe gitmek bize eziyetten farksız olacaktır.

     Meslek seçiminde en önemli problemlerden  bir tanesi de ailelerin çocukları kendi istedikleri mesleği seçmeye zorlamalarıdır. Bu çok hatalı bir tutumdur. Kişinin ömür boyu yapacağı bir işi kişinin kendisi değil de anne babası belirlerse bu durum çocuğun ruhsal sorunlar yaşamasına neden olur.

     Meslek seçiminde yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi de çocukların kendilerine bir alana şartlaması ve o alan haricinde  hiçbir şey düşünmemeleridir. Mesela bir çocuk yetenekli olması nedeniyle hep futbolcu olmanın hayallerini kuruyor. Fakat  futbolcu olacağım diye derslerine göstermesi  gereken önemi vermiyor. Böylesi bir davranış biçimi oldukça yanlıştır. Yetenek yalnız başına yeterli değildir. Hangi işi yaparsak yapalım yeteneğimizin yanısıra kültürümüzün ve bilgimizin de bulunması lazım. 

     Meslek seçimi oldukça önemlidir. Bu nedenle iyi araştırılması ve değerlendirilmesi gerekir. Mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamak için kendimizi iyi tanımalı ve kişiliğimize İdeal mesleği seçmeliyiz. Yaptığımız işin bizi hem madden hem de manevi olarak tatmin etmesi gerekir. Meslek seçerken ailelerimizin görüşlerini almalıyız ancak kendi düşüncelerimizi de önemsemeliyiz. 

3 yorum:

  1. Ben de soyle dusünüyorum;
    Meelek secimi yaşamımızda aldıgımız en onemli kararlardan biridir.Meslek seçimi sadece ne iş yapilacagi ile değil aynı zamanda nasil bir yaş süreceği ile de ilgilidir.bireyin sectiği meslek gelecekteki yaşam atandartını ,tarzını ve sosyal yasantılarıni belirleici bir rol oynamaktadır..

    YanıtlaSil
  2. Yazıya yapmış olduğunuz katkıdan ve görüşlerinizi paylaşmanızdan dolayı teşekkür ederiz ...

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...