Taşıma Su İle Değirmen Dönmez

     “Taşıma su ile değirmen dönmez” atasözü bir işi yaparken sürekli başkalarının desteğine ihtiyaç duymamak gerektiği, işin devam edebilmesi için kişinin kendi imkanlarının olması gerektiği anlamına gelir. Bir iş yaparken kişi kendi emeğine ve yeteneklerine güvenmelidir.

     Şöyle bir düşünelim. Günümüzde pek olmasa da bir dönem çok fazla olan su değirmenleri vardı. Suyun gücü ile değirmen döner ve bu sayede üretilen güç ile buğday öğütülürdü. Bu değirmenin iş yapabilmesi için sürekli dönmesi gerekir. Peki kovalarla su aktararak bu değirmenin sürekli dönmesi sağlanabilir mi? Elbette olmaz. Değirmenin sürekli dönebilmesi için sürekli akan bir su kaynağına ihtiyaç vardır. Bu örnekte de olduğu gibi bir işin devam edebilmesi sürekliliği olması lazım.



     Başkalarının getirdiği ile geçimini sağlamaya çalışmak, hep birilerinden yardım beklemek nafiledir. Bu şekilde bir yaşam tarzını kendine uygun gören insanlar etrafımızda azımsanmayacak kadar fazladır. Ama başkalarının yardımına güvenen insanlar bu yardımların bir gün kesilebileceğini düşünmelidir. Bu insanlar artık yardım alamadıkları zaman adeta sudan çıkmış balığa dönerler.


     “Elden gelen öğün olmaz, o da zamanında bulunmaz” atasözünü duymuşsunuzdur. Bu atasözümüzde de çok güzel ifade edildiği gibi başkalarına güvenerek yaşayan insanlar gün gelir hüsrana uğrarlar. İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için kendi emeklerine ve yeteneklerine güvenmelidir. Dış kaynaklı yardımlara kendini bağlamaktan kaçınmalıdır. Böylesi bir yaşam tarzı bizim geleceğimizle ilgili kaygılarımızdan kurtulmamız için olmazsa olmazdır. 

1 yorum:

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...