Zorla Güzellik Olmaz

              İnsanların birtakım istekleri geçmişten günümüze sürekli olarak varlığını korumuştur. Devamlı olarak başka insanlardan bazı taleplerimiz olur. Başka insanlardan bir şeyler beklemek son derece normaldir. Ama bu isteklerimiz karşılık  görmediğinde farklı yollara başvurmak zorbalığa varan şeyler yapmak yanlıştır.


               Bir bilim adamı ahlakın temelini  "kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma" şeklinde tanımlıyor. Şöyle bir düşünelim biz istemediğimiz bir şeyin bize başka biri tarafından zoraki yaptırılmaya çalışılmasını normal karşılar mıyız? Tabi ki birçoğumuzun cevabı böyle bir şeyi asla kabul edemem şeklinde olacaktır. "Zorla güzellik olmaz" atasözü insanlara zorla bir şey yaptırmaya çalışmanın bize hiçbir fayda sağlamayacağını anlatmaktadır.

Zorla yaptırdığımız şeyler de gönül rızası olmadığı için belki karşımızdaki insan zorlama karşısında mecburiyetten yapabilir ama mutlaka isteksiz olacaktır. Zaman zaman hepimiz yazılı ya da görsel basında bu şekilde haberlerle karşılaşırız. Sevdiği kızın kendisini sevmemesi durumunda bunu kabullenmeyip zorla kendisini sevmesini bekleyen insanlar duyarız. Bu hiç şüphesiz bencilliktir. Başkasının görüşlerini dikkate almamak, düşüncelerini umursamamaktır. Nazım Hikmet Tahir İle Zühre meselesi adlı şiirinde "sen elmayı seviyorsun diye elmanın da seni sevmesi şart mı?" diyor. Bu zorla güzellik olmaz atasözünü açıklayan çok güzel bir mısradır. Hayatın merkezinde sadece kendimizin olduğunu, başkalarının düşüncelerinin, duygularının olmadığını varsayarak hareket edersek mutlaka yanlış yollara başvururuz. Her şey her zaman istediğimiz gibi olmayabilir. Saygıyı mutlaka,  hayatımızın merkezine koyarak hareket etmek doğru olanıdır.


                 Şunu unutmayalım ki atasözlerimiz uzun yılların tecrübeleri sonucu ortaya çıkmıştır. O yüzden zoraki güzellik olmaz atasözünü kulak ardı etmemek lazım. Her zaman başkalarının düşüncelerine saygı göstererek, karşılık bulamadığımız isteklerimizde bunu kabullenebilmek gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...