Borç Yiğidin Kamçısıdır Atasözü İle İlgili Kompozisyon

     "Borç yiğidin kamçısıdır" atasözü aslında insanları borcundan kurtulmak için çalışmaya yönlendirmeyi isterken zamanla bazı atasözlerimizde olduğu gibi insanları yanlış yollara davet ediyor gibi algılanmaya başlanmıştır.

     "Borç yiğidin kamçısıdır" atasözü borçlu bir kişinin daha fazla gayret göstermesi gerektiğini, borcunu bir an önce kapatmak için daha fazla çalışması gerektiğini ifade eder. Birini gayrete getirmek için "kamçılamak" deyimini kullanırız ya aynen onun gibi bir anlamı vardır. Ancak bazı insanlar bu atasözünü yanlış algılamaktadır. Sürekli borç almayı alışkanlık haline getiren insanlara borcunu ödemesi yönünde bir söz söylendiğinde hemen "öderiz ye ne olacak. Borç yiğidin kamçısıdır." gibi sözler söyler. Yani borcumuz borç gün gelir öderiz manasında bir sığınma sözü olarak algılamaktadır ve bu sözü aldırmazlığının bir ifadesi şeklinde kullanır. Ama tam tersine bu söz bir geçiştirme sözü değil bizi harekete geçirici bir söz olmalıdır.


     Borç insanın sırtında bir yük gibidir. Gururlu ve onurlu insanlar içinse bu yük daha bir ağır olur. Bu yüzden bir an önce borcunu ödeyerek kendini bu yükten kurtarmayı arzulayan insanlar bu atasözümüzden esinlenerek daha fazla çalışır, kendini daha fazla yorar ve mümkün olan en kısa sürede borcunu kapatır.   

1 yorum:

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...