Büyük Lokma Ye Büyük Söz Söyleme

     "Büyük lokma ye, büyük söz söyleme" atasözü insanların ne yaparsa yapsın asla başkalarını ayıplamaması gerektiğini ifade etmektedir. Sadece ayıplamakla da sınırlı değildir bu atasözü. Aynı zamanda aşırı iddialı konuşmamak gerektiğini de ifade etmektedir.

     İnsanların içerisinde bazıları vardır ki başkalarının yaptığı davranışları eleştirir ve "ben böyle bir şeyi asla yapmam, bana böyle bir şey teklif edilse bile kesinlikle kabul etmem " gibi cümleler kurar. Bu son derece yanlıştır. Çünkü bir insanın söylediği bir sözü ya da yaptığı bir hareketi hangi şartlar altında gerçekleştirdiğini bilemeyiz. Herkesin düşünce yapısı ve şartları birbirinden farklıdır. Bize göre yanlış bir davranış başka birine göre yanlış olmayabilir. Bu sebeple başkalarını eleştirirken kesin ve keskin ifadelerden kaçınmak gerekir. Koşullar değiştiği zaman asla dediğimiz bir şeyi yapmak zorunda kalabiliriz. Bu duruma özellikle siyasilerde sıkça karşılaşırız. Bugün reddettiği bir şeyi bir de bakarsınız ki birkaç yıl sonra savunan bir siyasetçi var karşınızda.



     Büyük söz söyleyip de daha sonra kızdığı şeyi kendi yapan insanlar tükürdüğünü yalamış olur. Bu durumdaki bir insan başkalarının gözündeki saygınlığını zedeler ve mahcup duruma düşer.


     Hayatın bize ne sunacağını bilemeyiz. Dünya değişiyor şartlar farklılaşıyor. Bu sebeple hiçbir zaman "asla asla" dememek gerekir. Atalarımızın da dediği gibi "büyük lokma ye büyük söz söyleme." 

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...