Gıda İsrafı
İle İlgili Kompozisyon
Gıda israfı, tüketilmeden çöpe atılan gıdalardır. Gıda israfı yapıldığı zaman tasarruf sağlanmamış olur. Dünyada çok sayıda insan açlıktan ölürken bir yandan da çok sayıda gıda israfı yapılmaktadır ne yazık ki. İnsanlar bilinçli bir tüketici olduğu zaman gıda israfı yapmazlar. Örneğin; Kişi kendine yetecek kadar yiyecek alır, yetecek kadar eşya alır vb. Bunun fazlası hem tüketim çılgınlığı, hem de gıda israfına girer. Gıdaların üretim aşamasında yüksek miktarda su, toprak, enerjinin yanı sıra insan emeği ve sermaye kullanılır. Bu nedenle israf edilen gıdalar, iklim krizinin nedenleri arasında gösterilir.
Gıda israfı, küresel çapta pek çok probleme yol açabilen etkilere sahiptir. Önlem alınmaması durumunda su kaynaklarının azalması, kıtlık, salgın hastalıklar gibi birçok sorun meydana gelebilir. Gıda israfının yapılması; elektrik ve su gibi enerji kaynaklarının boşa harcanmasına neden olur. Toprağın sürekli işlenmesi, besin değerini düşürerek verimi azaltır. Nadasa bırakılması gereken dönemlerde de ekime devam edilen topraktan bir süre sonra hasat alınamaz. Oysa gıda israf edilmediği zaman maddi durumu olmayan insanlara da çok sayıda yardım ulaşır ve böylece daha insancıl bir dünya düzeni ortaya çıkar. Gıda israfının önlenmesi için şunlar yapılmalıdır: Bireyler tüketebileceği kadar alışveriş yapmalıdır, fazlasına kaçmamalıdır. Tüketilemeyecek duruma gelen gıdaları ve gıda atıklarını kompost yapımı ile yeniden değerlendirebilirsiniz. Kompost yaparak besin değerlerini kazandırdığınız malzemeleri, toprak veya enerji için kullanabilirsiniz. Kompost, bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozularak dönüştüğü organik gübredir.
Yemek atıklarını değerlendirebiliriz. Örneğin; Kemik haşladıktan sonra kemiğin suyunu herhangi bir yemeğe ilave edebiliriz. Örneğin tarhana çorbası gibi. Böylece gıdalar israf edilmemiş olur. Alışveriş esnasında satın alacağınız ürünlerin son kullanma tarihlerinin yakın olmamasına özen göstermeliyiz. Sebze, meyve ve bakliyat gibi gıdaları dondurarak kullanım ömürlerini artırabiliriz. Bu sayede gıda israfının önüne geçmiş oluruz.
0 comments:
Yorum Gönder
YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...