“İyiliğin Şerefi Çabuk Yapılmasındandır.” Sözünden Ne Anlıyorsunuz? Açıklayınız.

 “İyiliğin Şerefi Çabuk Yapılmasındandır.” Sözünden Ne Anlıyorsunuz? Açıklayınız.

 

İnsanlara iyilik ederiz ve bazı günler kötülükle karşı karşıya kaldığımız zaman olur. Bu durumda yaptığımız iyiliğe pişman oluruz ve keşke değmeyen insanlara iyilik etmeseydik deriz. Böyle düşünmek de bana doğru olmaz. İnsan iyiyse her zaman iyi olmalıdır. Kendine yakışanı her zaman yapmalı yaptığı her iyilikte karşılık beklenmemelidir. Karşılık beklenirse bunun adı tefecilik olur der Kemal Sayar.


 İyilik yapmak iyi bir şeydir ama iyiliğin şerefi çabuk yapılmasındandır der Hz. Ömer. Yani muhtaç bir insana o anda iyilik yapmak en güzel olanı, en asil olanıdır. İş işten geçtikten sonra yapılan iyiliğin kimseye faydası yoktur. Onun için muhtaç durumda olan insanlara iyiliği çabucak yapmalıyız ve o kişinin sıkıntısını çözmeye, yüreğini ferahlatmasına yardımcı olmalıyız. Bunu yapmak şerefli bir davranıştır. Örneğin; Yeni taşınmış bir komşunuz zor durumdadır ve ev yerleştirirken yemek yemeye bile zamanı yoktur.


Mesela yeni gelen komşuya bir kaba yemek hazırlayıp onun yükünü üstünden alsak ve nezaketli davranıp ona hem yardım edip hem de karnını doyursak çok güzel olur ve  budum çok insani davranıştır. O kişi evine yerleştikten sonra zaten kendi yemeğini yapacak ve kimseye muhtaç olamayacaktır. Onun için iyiliği çabuk ve zamanında yapmak doğrudur. Tıpkı işçiye alnının teri kurumadan hak ettiği parayı vermek gibi iyiliği de zamanında yapmak en güzelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...