Engelli Vatandaşların Zorluklarını Anlatan Hikaye Yazınız.

 Engelli Vatandaşların Zorluklarını Anlatan Hikaye Yazınız.


Okula giderken arkadaşlarımla güle oynaya yolumuza devam ediyorduk. Melisa, Aslı ve ben Şennur okula doğru yaklaşmıştık. Okula vardığımızda sınıfımıza yeni bir kız öğrenci gelmişti. Onun adı da Aydan’dı. Aydan simsiyah gözleri olan, esmer tenli, uzun boylu çok güzel bir kızdı. Çok güzel olan bu arkadaşımızın  engeli vardı. O da işitme ve konuşma  engeli olmasıydı. İşitme engelli olduğu için onunla el işareti yaparak selamlaştım ve kendimi tanıttım . O da kendi  jest ve mimikleri ile bana kendini tanıtmaya başladı. Çok sevmiştim onu. Çok sıcakkanlı ve çok güzel bir kızdı. Diğer arkadaşlarım da onunla tanıştı ama bazı arkadaşlarım o duymadığı için arkasından dalga geçen sözler ediyor ve bu kıza ne dersem deyim beni duymaz diye gülüyorlardı.


Günler geçiyor, Aydan da sınıfına alışıyordu. Bir gün ders sırasında öğretmenimiz ona soru sordu. Aydan da öğretmenin ne dediğini tam anlayamadığı için soruyu tekrarlaması için öğretmene  rica etti. Öğretmen soruyu tekrarlarken arkadaki arkadaşımdan biri Aydan’ın taklidini yapmaya başladı ve sağır diyerek onunla dalga geçti ve gülmeye başladı. O anda Aydan onun yaptıklarını hissettiği için hemen arkasına öndü ve onlara baktı. Arkadaşlarının kendisi ile dalga geçtiğini anlamış ve gözü yaşlarla dolmuştu. Öyle ağlıyordu ki kıyamazdınız o güzel gözlerden akan masum yaşlara. Sınıfta dalga geçen arkadaşlarımıza hepimiz tepkimizi koyduk ve onlara bu yaptıklarının yanlış olduğunu, empati kurmaları gerektiğini söyledik.


Bunu yapan arkadaşlarımız çok pişman olmuştu ve yaptıkları yanlış davranış için Aydan’dan özür dilediler. O da onların ellerinden tutup bu samimiyetlerine inandığını belirten hareketler yaptı. Konuşamıyordu da Aydan. Çünkü o hem konuşma engelli hem de işitme engelli masum bir kız çocuğuydu. O günden sonra arkadaşlar  olarak onunla çok güzel şekilde iletişim kurmaya çalıştık. Onun konuşma dilini öğrenmeye çalıştık ve ona elimizden geldiği kadar her konuda yardımcı olmaya çalıştık.


 Sınıfça bu örnek davranışımız öğretmenlerimizi de duygulandırmış, Aydan’ın ailesini de çok mutlu etmişti. Aydan bizim sınıfın biricik özel kızı ve aynı zamanda çok çalışkan kızıydı. O da bize bildiklerini anlatıyor bizim gelişmemize katkı sağlıyordu. Artık kimse Aydan’a farklı gözle bakmıyor, onunla dalga geçmiyor ve onu olduğu gibi kabul ediyordu. Onun yaşamını zorlayacak, onu üzecek davranışlarda bulunulmuyordu.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...