“Ya Olduğun Gibi Görün, Ya Göründüğün Gibi Ol.” Sözünden Ne Anlıyorsunuz. Arkadaşlarınızla Tartışınız.
Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol sözü Mevlana Celaleddin Rumi’nin yedi harikasından birisidir. İnsan yaratılış itibarı ile kusurları olan bir varlıktır. Kusurlarımız olduğu için de bizden mükemmel olmamız beklenemez ama insan olmamız, doğru olmamız, iki yüzlü olmamamız beklenir. İnsana yakışan en büyük değer ya olduğu gibi dışarıya kendisini yansıtması, ya da göründüğü gibi insanlara kendini göstermesidir. Yani burada ne isen onu göster, eğri büğrü olma, o yana farklı bir yüz, bu yana farklı bir yüzde olma demek istemiştir. Mış gibi yapma denmek istenmiştir. İnsan ol, sen ne isen seni o halinle tanıyalım, sürekli şekil değiştirme denmek istenmiştir. İnsanı insan yapan en önemli özelliği onun insanca kalabilmesidir.
Farklı ortamlara girince kendi özünü, kendi kimliğini kaybetmemesidir önemli olan. Kimi insanlar vardır ki maddi durumu iyi olan bazılarına daha şirin görünmek için, onunla aynı özelliklere sahipmiş gibi görünerek karşıdaki kişi ya da kişileri kandırmaya çalışır. Böyle insanlar aslında kişiliği tam oturmamış olan kimselerdir. Aşağılık psikolojisi içinde olan insanlar kendilerini olduğundan farklı kalıba sokarak kendi karakterlerine en büyük zararı da vermiş olurlar. Oysa insan kendi olmalıdır. Neyse o olmalı, kendi onurundan, kişiliğinden kimseye ödün vermemelidir.
0 yorum:
Yorum Gönder
YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...