Hiçbir Balık Uçmaya , Hiçbir Kuş da Yüzmeye Zorlanamaz Sözü İle İlgili Kompozisyon

Hiçbir Balık Uçmaya , Hiçbir Kuş da Yüzmeye Zorlanamaz İle İlgili Kompozisyon

Osmanlı mekteplerinde " Burada hiçbir balık uçmaya , hiçbir kuş da yüzmeye zorlanamaz " yazardı . Ne dek istemişti acaba atalarımız bu söz ile ?

Her canlının kendine özgü yetenekleri vardır. Kimilerinin doğuştan olan buna türe özgü hazır oluş da denilir ,  kimilerinin sonradan yani öğrenme ile ilgili olan yetenekleri vardır . Bu sözde anlatılmak istenen balığa ne kadar uçmayı öğretirseniz öğretin ya da kuşa ne kadar yüzmeyi öğretirseniz öğretin bu iki canlı da başaramayacaktır . Ya papağan dışında bir serçeyi ne kadar konuşturursanız konuşturun konuşamayacaktır . Çünkü hepsinin yeteneği  farklı olarak yaşamaktadırlar dünyada . İnsanlar da böyledir . Herkes matematik alanında  ya da Türkçede , veyahut kimyada başarılı olamaz . Bazı şeyler doğuştan bazı şeyler de sonradan kazanılır . Örneğin ; bir çocuğun sözel zekası üstündür ve hafızası çok gelişmişken  sayısal bölümdeki derslere ne kadar çalışırsa çalışsın sözeldeki dersler gibi başaramaz çünkü bu çocuk  kapasitesi kadar başarabilir . Ya da resme  hiç yeteneği ve ilgisi olmayan bir öğrenciye zorla resim yaptıramazsın . Yani her öğrencinin ilgi ve yetenekleri farklıdır .


Bundan dolayı da hiçbir öğrenciyi de  anlamadığı bir dersi ya da psikomotor beceriyi yapamıyor diye ona kızmak ve onu suçlamak doğru bir davranış değildir . Bundan dolayı onları bir şeyler yapmaya zorlamamalı ve kendi yeteneğine yönelik mesleklere yönlendirmeliyiz .

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...