İğneyi Kendine Çuvaldızı Başkasına Batır

Özet : "İğneyi Kendine Çuvaldızı Başkasına Batır" atasözü ile ilgili kompozisyon örneği 



          “İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır” atasözü karşımızdaki insanlara karşı yapmayı planladığımız davranış ya da hareketlerin en hafif şeklini önce kendimizde denemeyi ve ne gibi bir etki yaptığını görerek başkalarına bu davranışı yapmanın doğru olup olmayacağına karar vermeyi öğütler. Empati diye bir kavramı birçoğumuz duymuşuzdur. Empati başkalarını anlama çabası olarak tanımlanabilir. Bir durum karşısında insanların ne gibi tepkiler verebileceğini kendimizi o insanın yerine koyarak düşünmek gerekir. 


Elinize bir iğne battığını düşünün ne kadar acır değil mi? Uzun süre yüzümüz buruş buruş o acıyı hissederiz. İşte bu atasözümüzdeki iğne ve çuvaldız benzetmesi empati kurarak başka insanları anlamaya yönlendiriyor bizi.

Çuvaldız yorgan vb. dikmek için kullanılan kalın ve uzun bir iğnedir. Küçücük iğnenin verdiği acıyı düşünecek olursak, çuvaldızın batması durumunda hissedilecek acıyı tahmin etmek hiç de zor olmaz. Örneğin birisinin hakkında büyük bir iftira etmeye karar verdiniz. Sizin arkanızdan gıybet edildiğinde duyacağınız üzüntüyü düşünün ve bir iftiranın ne kadar büyük üzüntü ve yıkım yapacağına karar verin. 
En ufak bir olumsuzlukta bile ne kadar büyük üzüntüler ve sıkıntı yaşadığımızı düşünerek başkalarına davranışlarımızı ona göre belirlemeliyiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...