İyimser ve Hoşgörülü İnsan

     İyimser insan her şeyin sonunu iyi gören insandır . Yani alından kötülük geçmeyen insan . hoşgörülü insan ise her şeyi anlayışla karşılayan, yani hiçbir kırıcı söz kullanmayan insandır . İyimserlik ve hoşgörü birbiri ile ilgili kavramlardır .

     Her insan kendi davranışları ve kendi hoşgörüsü ile sınanır . Mesela Mevlana hoşgörünün ve iyimserliğin en büyük örneklerindendir .  Onda bencillik yok , birlik ve beraberlik vardır . Atalarımız " Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır " atasözü ile bu konuyu ne kadar da güzel anlatmış . Yani iyi ve hoşgörülü konuşursan düşmanını bile yumuşatırsın demek istemişlerdir . Toplumu bir çarka benzetirsek toplumu oluşturan bireyler de bu çarkın dişlileri gibidir . Dişliler ne kadar iyi olursa çark da o kadar iyi döner. Toplumun fertleri ne kadar iyi olursa sorunları çözmek de o kadar kolay olur , dostluklar pekişmiş olur . Birlik ve beraberlik toplum için en iyi örnek olur . Kakat sadece iyiliğe hoşgörüye değil saygıya da önem vermek gerekir . hoşgörülü ve iyimser olmanın şartlarından biri de saygılı olmaktır . Hoşgörülü insan saygılı insandır . Saygılı insan da insanlara nasıl davranması gerektiğinin bilincindedir .

     Kısacası iyimserlik ve hoşgörü insanların birbirlerine karşı duydukları en iyi duygulardandır . Hoşgörü ve iyimserliğin olduğu yerde saygı da vardır . Hoşgörülü ve iyimser olmak insan olarak hepimizin en çok ihtiyaç duyduğu özelliklerdir .

Tuğçe - 8. Sınıf

     

1 yorum:

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...