Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var

 Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var Atasözü İle İlgili Kompozisyon

    “Bir elin nesi var iki elin sesi var” atasözü tek başına altından kalkınması zor olan işlerin beraber yapıldığında daha kolay başarılabileceği anlamına gelir. Zor ve ağır işler yardımlaşma ve dayanışma içerisinde yapılırsa kolaylıkla yapılır ve daha az yorucu olur.

     Birlik beraberlik içerisinde hareket edildiği zaman işler daha kolay ve hızlı bir biçimde halledilir. Ağır bir yük düşünün bunu tek başına kaldırmak mümkün olmayabilir ama birkaç kişi beraber hareket ederse kolaylıkla kaldırabilir. Köylerde imece diye bir usul vardır. Adeta bu atasözümüzün uygulamaya geçirilmiş halidir imece. Tüm köylü bir araya gelir ve kimin işi varsa hep beraber yaparlar. Bu sayede işler kolaylıkla bittiği gibi köylü arasında da yardımlaşma ve dayanışma bilinci de artar.



     “Bir elin nesi var iki elin sesi var” atasözünü yalnızca bedenen yapılan işler için düşünmemek gerekir. Birlikte hareket etme aynı zamanda fikir zenginliğini de beraberinde getirir. Tek kişinin bir işi yaparken planlaması ile birden fazla kişinin fikir üretmesi aynı mıdır? Ne kadar fazla insan bir arada hareket ederse o kadar fazla fikir olur. Birinin aklına gelmeyen sorun başka biri tarafından kolaylıkla çözümlenebilir.


     İnsanın yükünü azaltan ve işlerini kolayca halletmesini sağlayan en önemli faktör yardımlaşmadır. Yardımlaşma sayesinde en zor görülen işler bile kolaylıkla çözülebilir. Bu gerçeğin bilincinde olan atalarımız “Bir elin nesi var iki elin sesi var” demişlerdir. 

18 yorum:

  1. Yazı çok Kötü...!

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim çok yardımcı oldu 😊

    YanıtlaSil
  3. Kısa dedik biz bu yazıyı yazmak için ömrümüzün yarısını harcarız

    YanıtlaSil
  4. yazı güzel fakat bir olay anlatılmış hali yok mu öyle daha iyi olurdu sanki???

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bence ~blink

    YanıtlaSil
  6. cok kotu olmus atarken utanmadınız mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen bu yorumu yazarken utanmadınmı?

      Sil

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...