Grip ve Nezle Nedir?

 Grip Nedir ?

Grip inflüenza adı verilen virüsler yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Şiddetli kas ve eklem ağrıları, 390C üzerinde ateş, halsizlik, öksürük, titreme ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini hissettiren bir hastalıktır. İnflüenza virüsü hapşırık ve öksürük sonucu havaya saçılan damlacıklar aracılığıyla çok hızlı bir biçimde bulaşabilmektedir. Havadaki virüsün solunması yoluyla bulaşabildiği gibi hastalıklı insanlarla ve onların kullandığı eşyalara temas yoluyla da bulaşabilmektedir. Çocuklar, yaşlılar, kalp, böbrek, akciğer, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olan kişilerde grip çok daha tehlikeli olabilmektedir.  Bu gibi hastalıkları olanlarda daha ağır seyreden hastalık ölüme varan sonuçlara neden olabilmektedir.

Grip Hastalığında Risk Grupları
Solunum yoluyla ve temas yoluyla bulaşan bir hastalık olması sebebiyle kalabalık ortamlarda bulunanlar yüksek risk alındadır. Okullar, Kamu kuruluşları gibi kalabalık ortamlarda virüs kapma olasılığı fazladır. Çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlıkları bulunanlar da hastalığa yakalanma riski yüksek gruplar arasında yer alır.

Gripten Nasıl Korunulabilir ?
-Her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırmak önemli bir korunma yoludur.
-Temas yoluyla bulaşabilmesi sebebiyle hastalık virüsünü kapmış kişilerle teması en aza indirmek gerekir.
-Solunum yoluyla bulaşabilmesi sebebiyle hastalık virüsü sık olduğu kalabalık ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekir.
-Hapşırma ve öksürme sırasında kağıt mendil kullanmak virüsün etrafa yayılarak salgın oluşmasını engellemek açısından önemlidir.
-elimizle ağzımızı kapatmak sakıncalıdır. Çünkü elimize bulaşan virüs temas ettiğimiz eşyalara da bulaşacağı için yayılması daha kolay olur.
- sağlıklı bir yaşam, dengeli beslenme ve bol sıvı tüketimi hastalıktan korunma açısından önelidir.


Hastalığa Yakalanlar Ne Yapmalıdır ?
Hastalıktan kurtulmak için yapılması gereken en önemli şey bol istirahattir. Mümkün olduğu kadar sıvı tüketilmeli ve anti-gribal ilaçlardan yararlanılmalıdır.

Grip ve Nezle Arasındaki Fark Nedir ?
Grip ve nezle aynı yollarla kişiden kişiye geçen hastalıklardır. Nezlede genellikle istirahate gerek yoktur. Nezlede ateş ya yoktur ya da hafiftir, gripte ise yüksek ateş vardır. Nezlede hafif kırgınlık vardır, gripte ise halsizlik fazladır. Kısacası birbirine benzemekle beraber grip çok daha ağırdır ve kesin istirahat gerektirir.

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...