Gel Ne Olursan Ol Yine Gel Sözü İle İlgili Kompozisyon

Gel Ne Olursan Ol Yine Gel Konulu Kompozisyon

İnsanlar  arasında ırk  , cinsiyet , dini inanış , millet , sınıf farklılığı ayrımı yapmadan bütün insanları  bir tutmayı , sevgiyi ve hoşgörünün önemini belirten bir sözdür . İnsanlar birbirine karşı sevgi ve saygı içerisinde olarak birbirlerini oldukları gibi kabul etmelidirler .

Hoşgörünün önemi vurgulanmıştır . İnsanlar aynı dünyada yaşıyorsa birbirlerinin yaşayış tarzlarına tahammül edebilmeliler ve birbirlerine karşı hoşgörülü olmalıdırlar . Çünkü hoşgörü bütün insanları bir arada tutma gücüne sahip olan temel etkendir . Hoşgörünün olduğu yerde birlik ve beraberlik ile sevgi bağı  da gelişir .  İnsanlara tepeden bakılmamalı , herkesin kültürünü yaşamasına izin verilmelidir .  Hoşgörünün olmadığı toplumlar gelişemez aradaki sevgi bağı da gelişmez . Örneğin Osmanlı Devleti  600 yıl ayakta kalabilmesini hoşgörülü yönetimi sayesinde sağlamıştır . Çünkü Osmanlı Devleti çok uluslu bir yapıya sahipti ve içinde her türden millet yaşamaktaydı . Kimsenin dini inanışına , yaşayış tarzına karışılmıyor ve hoşgörülü davranılıyordu . Çünkü insan sevgisi her şeyin üstündedir . İnsanları olduğu gibi kabul edersek  dünya daha da yaşanılır bir yer olur .


Bundan dolayı Mevlana da insanların kimliğine bakılmadan , ayırt edilmeksizin gelin sevgide ve hoşgörüde birleşelim mesajını vermek istemiştir . Çünkü milletleri ayakta tutan ana etmen hoşgörülü bir yönetime sahip olmasından geçer .

2 yorum:

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...